Sessie-2014-09-11

Uit spider
Ga naar:navigatie, zoeken

Op donderdag 11 september vond in het hoofdkantoor van CGI te Rotterdam een SPIder event plaats met als titel "productiviteitstools SPADE en GAST voor automatische software / test code generatie".

Na het Chinese diner door onze lokale gastheer Edwin Hendriks van CGI besteld en met smaak werd verorberd, was als eerste spreker Pieter Koopman van de Radboud Universiteit van Nijmegen aan het woord. Pieter verteld over Gast, een tool dat automatisch test cases kan genereren. Dit gebeurd zowel voor modellen die met een state-machine te beschrijven zijn als voor discrete modellen.


Pieter gaf als voorbeeld een programma dat de wortel van een getal uitrekent, en een voorbeeld aan de hand van een dranken automaat. De demonstratie van Gast was overtuigend en aan de hand van de vele vragen kon worden vast gesteld dat het verhaal goed over de bühne is gebracht. Wisten jullie overigens dat de Schotse stem computers ook door Pieter zijn gevalideerd!


De tweede spreker was Edwin Hendriks. Deze legde ons SPADE uit, (uitspreken op zijn Nederlands). Dit tool dat al bijna 10 jaar door CGI intern werd ontwikkeld en gebruikt, is in staat aan de hand van een zeer hoog niveau beschrijving code te genereren. Edwin liet aan de hand van een webwinkel voorbeeld zien wat SPADE allemaal kan. De winkel werd ter plekke aangemaakt "welke kleren zullen we verkopen" en het web formulier werd bedacht. Met een druk op de knop werd de Java code gegenereerd. Nadat deze op de webserver werd geplaatst kon iedereen vaststellen dat de webwinkel werkte. Aan de hand van de functiepunten analyse werd een productiviteits-verbetering van een factor 500 vastgesteld. De top van het V ontwikkelmodel, wordt volledig kortgesloten door gebruik van SPADE. Indrukwekkend! Ook dit verhaal werk enthousiast gebracht en was zeer interessant getuige de vele vragen.

Al met al een geslaagd SPIder event, in zeer goede samenwerking met & hosting door CGI !


Presentatie Generic Automatic Software Test system door Pieter Koopman, Radboud Universiteit van Nijmegen.

Presentatie SPADE door Edwin Hendriks , CGI Rotterdam.

De opgave verliep via http://twtvite.com/SPADE